Main content

The ARTlab is the first phase of a Music, Art, and Theatre facility that combines new construction with a repurposed and renovated 1914 student residence, Tache Hall. The ARTlab was designed and constructed in an expedited manner, separately from the overall project, to avail of federal stimulus funding arising from the 2009 recession.

Awards
2016Governor General’s Medal in Architecture
2016Manitoba Premier’s Design Award of Excellence
2014Prairie Design Award of Excellence

The 70,000 sq ft ARTlab program consists of large art spaces that complement the small art spaces within Tache Hall. It includes a national-standard gallery, a lecture hall, a soundstage, administration, and a variety of new and traditional media studios.

The volume of the ARTlab interlocks with the volume of Tache Hall, reinforcing that the two buildings are an integrated arts facility. Together they form an intimately scaled courtyard between old and new, and provide the ARTlab with a presence on Duckworth Quadrangle, the principal outdoor space within the university campus. To facilitate critical urban connections to south of the project, the north side of the building is raised one storey above grade. The plaza below forms the entrance to the ARTlab, and creates a generous covered outdoor space for school and gallery events.

The School of Art Gallery, the main public facility in the project, is on the main floor. The lecture hall and soundstage are below grade. To take advantage of daylight, the studios and administration are on the upper two floors. An intimately scaled atrium dynamically links the upper floors to below grade spaces as well as the campus tunnel network, a key pedestrian route during the bitterly cold Winnipeg winter months. This atrium is animated by south daylight, and forms the central circulation space and social heart of the building.

The exterior juxtaposes modern construction methods with the historic masonry construction of Tache Hall. The east and south elevations are reticent: large-scale screen walls that support Virginia Creeper. Constructed from aluminum grilles suspended a meter from the face of the building envelope, these screen walls modulate sunlight while providing privacy from the nearby school of business. The creeper is growing at about 8 ft per year, and over time will form a seasonably variable vertical xeriscape. The north elevation is fully glazed so that the studios within benefit from diffuse daylight and provide an active expression of the School of Art on Duckworth Quadrangle beyond.

Data:
location:
Winnipeg, Manitoba, Canada
Date: January 2009 – April 2012
Area: 6300 m²
Client: University of Manitoba

Architect: Patkau Architects Inc. Design Architect, LM Architectural Group, Prime Consultant

Project Team (Patkau Architects): John Patkau, Patricia Patkau, and Greg Boothroyd, Stephanie Coleridge, Michael Cunningham, Dylan Gilmore, Marc Holland, Dimitri Koubatis, Maureen Kwong, Thomas Schroeder, Luke Stern, Peter Suter, and Michael Thorpe

Project Team (LM Architectural Group): Ken Duchnycz, David Kressock, Lloyd Mymko, Darrell Sawatzky, Greg Tomaszewski, Maria Verdun

Consultants
Structural: Crosier Kilgour & amp; Partners
Mechanical: SMS Engineering
Electrical: MCW/AGE
Landscape: Hilderman Thomas Frank Cram
Code: Gage Babcock & Associates Ltd
Acoustics: Daniel Lyzun & Associates
Audiovisual: MC Squared System Design Group
Sustainability: Sustainable Solutions
Signage: Gallop/Varley
Cost: Hanscomb

Builder: PCL Constructors Canada Inc

Photos:  Patkau Architects