Main content

The Beaty Biodiversity Centre and the Aquatic Ecosystems Research Laboratory are located on Main Mall, the central north/south spine of the University of British Columbia. Together they form a complex of related environmental science functions; a new campus precinct organized around a generous exterior courtyard space, bisected by new cross-campus pedestrian and bicycle connections.

Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Area: 124,000 sq ft
Client: UBC Properties Trust
Dates: 2005 – 2009

Awards:
2011- Lieutenant Governor’s Medal in Architecture (with Aquatic Ecosystems Research Laboratory)

The Beaty Biodiversity Centre and the Aquatic Ecosystems Research Laboratory are located on Main Mall, the central north/south spine of the University of British Columbia. Together they form a complex of related environmental science functions; a new campus precinct organized around a generous exterior courtyard space, bisected by new cross-campus pedestrian and bicycle connections.

Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Area: 124,000 sq ft
Client: UBC Properties Trust
Dates: 2005 – 2009

Awards:
2011- Lieutenant Governor’s Medal in Architecture (with Aquatic Ecosystems Research Laboratory)

The 125,000 square foot Beaty Biodiversity Centre comprises a natural history museum, a large natural history collection, research laboratories and offices with related meeting and support spaces. It is organized around three sides of the courtyard space, with the Beaty Biodiversity Museum occupying the west side along Main Mall. The principal exhibition space of the museum is a glass “lantern” within which an enormous skeleton of a Blue Whale is displayed, creating a public face for the complex towards the Mall. The extensive natural history collections, located beneath the central courtyard, are accessible directly from this exhibition space. Research laboratories and offices occupy the south and east sides of the project. The laboratories are organized in regular bays along the east outer edge of the project, while the offices and meeting spaces are organized more casually around the courtyard to foster a sense of academic community. An open stair, located on the courtyard edge of the office and meeting spaces, threads through the project to interconnect informal social spaces.

Architect: Patkau Architects Inc.

Project Team:
John Patkau, Patricia Patkau with Michael Cunningham
Bradley Cooper, Sebastian Cramer, Hector Lo, Ricardo Cuesta Moya, Christina Gray, Samantha Hayes, Dimitri Koubatis, Maureen Kwong, Michael Leckie, Shane O’Neill, Patrick O’Sullivan, Thomas Schroeder, David Shone, Craig Simms, Peter Suter, Luke Stern, Michael Thorpe, Jinyong Yum

Consultants:
Structural: Read Jones Christoffersen Ltd
Mechanical: Cobalt Engineering
Electrical: Robert Freundich & Associates Ltd
Landscape: Phillips Farevaag Smallenberg
Civil: Earth Tech Canada Inc.
Laboratory: Maples Argo Architects

Contractor:
Scott Construction Group

Photos:
James Dow / Patkau Architects
Photo of the little girl Copyright Francis Chan, Beaty Biodiversity Museum, used with
permission

back