Main content

Long Dock Beacon is the result of a unique partnership between a landowner, the Scenic Hudson Land Trust, and a private developer, the Foss Group. As a non-profit organization dedicated to preserving publicly accessible riverfront land, Scenic Hudson initiated the project to demonstrate exemplary development on a prime Hudson River location.

The site is a constructed peninsula in Beacon NY, built from fill to support industrial uses on the waterfront in the 1800’s. As industrial activity on site waned, the site evolved into an overgrown, riparian habitat. For Scenic Hudson, this represented an opportunity to transform a degraded site into a vital, accessible environment.

The context to the north and south of the site takes two forms. The north is urban, consisting of a small harbour with a park, ferry terminal, and train station. The south, in contrast, is natural.

Long Dock Beacon responds directly to these complimentary conditions. The north site is developed as an urban waterfront, forming the south side of the harbour. A boardwalk on the water’s edge runs the length of the site, from a renovated barn community space to a large civic plaza. The south site integrates recreational and educational activities with restored and expanded ecologies, including upland, meadow, wetland, intertidal, and subtidal zones. Public accessibility is promoted with a network of trails and walkways that interconnect and circumnavigate the site, linking site amenities with Beacon’s vital public infrastructure and cultural tourism destinations.

The 850-foot long hotel and conference centre occupies the middle of the site, forming a threshold between the urban north and natural south. On the ground floor, exterior portals provide entry to, and allow free passage perpendicularly through, the building. Along the south side of the building is a waterway that mediates between the building and the adjacent meadow, extending the waterfront condition deep into the site. Running the length of this waterway is a continuous veranda, allowing ground-floor hotel activities to spill outdoors. This veranda is incorporated as part of a major public walkway that begins at the railway overpass, crosses a pedestrian bridge, continues down a site-scaled staircase, and follows the veranda to a large outdoor deck at the west end of the building, thus providing a pedestrian thoroughfare from Beacon to the edge of the Hudson River.

The 148-room hotel and conference centre caters to both weekday business and weekend recreational guests. A bistro, wellness centre, and restaurant are on the ground floor along with hotel reception and back-of-house. The guestrooms, conference centre, ballroom, and spa are located on the upper two floors, with entrances along the pedestrian thoroughfare.

The hotel rooms are built as modules, so that they can be factory produced off-site, offering significant schedule and cost savings along with better quality control through shop fabrication. Several strategies are employed to mediate the extreme length of the guestroom corridor, including two-storey top-lit green courts that are regularly located along its length.

A wide variety of passive and active technologies ensure that the hotel and conference centre are economically and sustainably operated.

Data
Location: Beacon, New York, United States
Date: 2002-2008
Client: Scenic Hudson Land Trust / Foss Group Beacon
Area: 190,000 sq ft

Credits
Architect: Patkau Architects, with Gruzen Samton Architects Planners Interior Designers
Project Team: John Patkau, Patricia Patkau, and Greg Boothroyd. Mike Green, James Eidse, Dimitri Koubatis, Maureen Kwong, Hiro Kurozumi, Hector Lo, Shane O’Neill, and Tom Schroeder.

Consultants
Landscape: Reed Hilderbrand
Civil: Divney Tung Schwalbe
Structural Engineering: Fast + Epp
MEP Engineering: M-E Engineers
Acoustical: Shen Milsom & Wilke
Geotechnical: Vernon Hoffman
Hotel Services: Shawmut Design and Construction
Environmental: Viridian Energy & Environmental
Lighting: Horton Lees Brogden Lighting Design
Marine Engineering: McLaren Engineering Group
Preconstruction: Sciame