Main content

Location: Vancouver, BC
Client: Intracorp, Forseed Group, CM Partners
Area: 45,000 SM / 484, 380 SF
Dates: 2018 – Current

 

1045 Haro Street is one of Downtown Vancouver’s urban anomalies. Despite its conventional alignment to Vancouver’s urban grid, its circulation isn’t obviously legible. East of Burrard, Smithe Street is aligned with Stovold Lane, but west it mysteriously and imperceptibly transitions into Haro. As Smithe Street gently banks to the north around Stovold Lane to intersect with Haro, the typical pattern of streets and lanes in the West End is disrupted.

1045 Haro’s location at the eastern edge of the West End and the north limit of the Burrard Corridor has left it resistant to conventional approaches to development. What exists is an aspirational site, left behind by exciting progress in the immediate vicinity and elsewhere in the West End. As a result, 1045 Haro remains hidden from both view and planning policy.

The orphaned condition of 1045 Haro is exasperated by the fire hall across the street and the large hotel at the end of the block. Despite its proximity to Robson Street, the vicinity of 1045 Haro is an area not frequented by pedestrians. In the near future, 1045 Haro will be dwarfed by massive developments to the south that will dramatically change the character of Thurlow Street.

To address the myriad challenges facing 1045 Haro, a successful project requires an unconventional approach. Two key City policies, the Rezoning Policy for the West End, read in conjunction with the West End Community Plan; and the Higher Buildings Policy, have shaped our proposal. Our approach to the project is defined by five key steps: 1. Shape the urban space; 2. Support the community with rental housing, daycare, and a public plaza; 3.  Densify the edge of the West End; 4. Respond to the view cone; and 5. Articulate the design. By building on its context and bringing value and creative design to the site, we found a distinct and compelling way to satisfy the intent of each policy.

 

Architect: Patkau Architects Inc.
Project Team: John Patkau, Patricia Patkau, Greg Boothroyd, Federico Musetti, Mike Green, Matthew Harty, Thomas Gaudin, Nicole Sylvia

Consultants:
Structural: Kor Structural
Mechanical:
Integral Group
Electrical:
Nemetz
Envelope:
Morrison Hershfield
Landscape:
PFS Studio

Location: Vancouver, BC
Client: Intracorp, Forseed Group, CM Partners
Area: 45,000 SM / 484, 380 SF
Dates: 2018 – Current

 

1045 Haro Street is one of Downtown Vancouver’s urban anomalies. Despite its conventional alignment to Vancouver’s urban grid, its circulation isn’t obviously legible. East of Burrard, Smithe Street is aligned with Stovold Lane, but west it mysteriously and imperceptibly transitions into Haro. As Smithe Street gently banks to the north around Stovold Lane to intersect with Haro, the typical pattern of streets and lanes in the West End is disrupted.

1045 Haro’s location at the eastern edge of the West End and the north limit of the Burrard Corridor has left it resistant to conventional approaches to development. What exists is an aspirational site, left behind by exciting progress in the immediate vicinity and elsewhere in the West End. As a result, 1045 Haro remains hidden from both view and planning policy.

The orphaned condition of 1045 Haro is exasperated by the fire hall across the street and the large hotel at the end of the block. Despite its proximity to Robson Street, the vicinity of 1045 Haro is an area not frequented by pedestrians. In the near future, 1045 Haro will be dwarfed by massive developments to the south that will dramatically change the character of Thurlow Street.

To address the myriad challenges facing 1045 Haro, a successful project requires an unconventional approach. Two key City policies, the Rezoning Policy for the West End, read in conjunction with the West End Community Plan; and the Higher Buildings Policy, have shaped our proposal. Our approach to the project is defined by five key steps: 1. Shape the urban space; 2. Support the community with rental housing, daycare, and a public plaza; 3.  Densify the edge of the West End; 4. Respond to the view cone; and 5. Articulate the design. By building on its context and bringing value and creative design to the site, we found a distinct and compelling way to satisfy the intent of each policy.

 

Architect: Patkau Architects Inc.
Project Team: John Patkau, Patricia Patkau, Greg Boothroyd, Federico Musetti, Mike Green, Matthew Harty, Thomas Gaudin, Nicole Sylvia

Consultants:
Structural: Kor Structural
Mechanical:
Integral Group
Electrical:
Nemetz
Envelope:
Morrison Hershfield
Landscape:
PFS Studio

back